Ha Kína is bedől...

Miközben otthon forradalmi hangulat alakul, érdemes egy kicsit szétnézni a nagyvilágban, mert a mi forradalmaink úgyis mindig olyanok, hogy a nagy viharok szelén érkeznek. 

Az európai energiaválság és az ahhoz sok tekintetben kapcsolható növekvő infláció hatását már meseország is megérzi, hirtelen nem akarat és narratíva kérdése lett a valóság, hanem kopog az ablakon. Hogy Európa ezzel van elfoglalva azon nincs mit csodálkozni, de meg kell jegyezzem, hogy itt a világ keleti felén Ázsiában egész más hírek pörögnek az oldalakon.

Szingapúr folyamatosan Kína és az Egyesült Államok között találja magát, ezért itt a hírek, a figyelem, mindig-e a két ország és a világban általuk gerjesztett turbulencia viszonyaira figyel. 

Kínából márpedig hónapok óta nagyon rossz hírek érkeznek. 



Alig egy héttel ezelőtt zavargásokat vert szét a rendőrség - és azért emelem ki ennek a részleteit, hogy felhívjam a figyelmet arra, miket tudnak ezek az újkori, kreatív diktátorok bevetni a "társadalmi béke" fenntartásáért.

1. Körülbelül 1000 kínai bankbetétes gyűlt össze Zhengzhou városában a People's Bank Of China (kb. a helyi OTP) egyik helyi fiókja előtt, mivel a bank befagyasztotta a betéteiket. A rendőrök mellett, azonosíthatatlan biztonsági emberek jelentek meg, akik gyakorlatilag szétverték a tömeget. 

2. Még a megmozdulást megelőzően kiderült, hogy az sokkal nagyobb is lehetett volna, ha a kínai helyhatóságok nem maniplulálják a COVID adatokat. Az európainál és sok esetben az amerikainál is sokkal előrehaladottabban digitalizált Kínában hírtelen felháborodott bankbetétesek tömege "lett Covidos"és a telefonjaikra megérkezett a karantén utasítás, ami lehetetlenné tette hogy ők is beutazzanak a tüntetésekre. 

Ezt nem a meglepetés hangján írom, egészen pontosan lehet tudni mára, hogy mire használják Kínában a technológia legújabbkori vívmányait. 

A helyi bankbetétekkel kapcsolatos első botrányok még áprilisban kerültek felszínre, amikor pár kisebb, helyi illetőségű bank befagyasztotta a betétesek számláit azzal, hogy szervezett bűnözői csoportok. 40 milliárd yuan (5,92 milliárd amerikai dollár) értékben tüntettek el pénzeket az érintett bankokból illegális átutalásokon és hamis hitelfelvételeken keresztül. 

A kínai pénzügyi rendszer (és egyáltalán Kína) híresen átláthatatlan ezért csak amikor igazán nagy baj van és már nincs mivel (ideológiai maszlaggal és kormányzati pénzekkel) kitömni a hézagokat jön el az igazság pillanata (ott is). Az átláthatatlan helyi bankok hihetetlen módon eladósodtak, tele vannak rossz, visszafizethetetlen hitelekkel mert a pénzt évek óta pumpálták haveri cégekbe akik elitklubbot alkotva vannak összefonódva a helyi hatóságokkal és a bankokkal. 

Hitelt nem üzleti tervekre és garanciákra adtak, hanem jó összeköttetésekre és pénzt alapvetően két forrásból szereztek minderre. Egyrészt azzal szívták el a lakosság megtakarításait, hogy nagyon kedvező hozamokat ígérő vagyonkezelői szolgáltatásokat kínáltak, és az így beáramló pénzekből (és nem a rossz hitelek visszafizetéséből) fizették ki az előző betéteseket. Tehát egy klasszikus piramisjátékba kezdtek. Másrészt ha baj volt a központi kormányzat mindig kisegítette ezeket a zombi bankokat, amíg ömlött a pénz a gazdaságba. 

De már nem ömlik. Náluk nem az EU támogatások apadtak el, hanem a COVID megtépázta a globális ellátóláncokat, ráadásul miközben a világ többi részén (legalábbis jelen pillanatban) lecsengeni látszik a COVID, Kínában még akár tízmilliókat rendelnek szigorú karantén alá, a teljesen eszetlen zéro COVID stratégiát erőltetve. Ez pedig gyárak, megint egész iparágak számára kulcsfontosságú termékek, alkatrészek, alapanyagok eltúnésével jár, ami akkor is kihat a teljes gazdasági teljesítményra, ha az ország méretéhez képest mindig csak kisebb területek vannak lezárás alatt. Teljesen mindegy, hogy azért áll egy gyár, mert karantén van a területén vagy azért mert nem jön alkatrész.

És minderre még jön egy hatalmas ingatlanválság is. Az itteni sajtóban egymást érik a hírek ledózerolt, soha egy lakót nem látott egész városnyi új épületekről, mert becsődöltek a fejlesztések. Kína nemzeti össztermékének kb. harmadát adja az építőípar, hihetetlen tempójú infrastrukturális fejlesztések zajlottak ott az eltelt 20 évben. A helyi bankokkal és haveri üzletemberekkel összefonódott helyi hatóságok legnagyobb bevétele márpedig eddig abból származott, hogy területeket adtak el a fejlesztőknek új építkezésekre, amikre a haveri bankok nyakra főre adták a hiteleket, és amíg dőlt a pénz, mert az emberek megtakarításai jöttek és/vagy az állam pumpálta a bankrendszerbe a pénzt, addig úgy tűnt ez örökké fog tartani. 

Mára a helyhatóságok tartozásai elérhetik a GDP 44%-át, de a pontos számot senki nem tudja. Ezért azt sem lehet tudni, hogy hány ilyen helyi bank van? Talán az összes és ez nemzeti modell. A pekingi vezetés azt szeretné elhitetni, hogy ezek speciális helyi esetek. 

Mégis ha bárki írni mer ezekről azonnal lecsap a cenzúra és az emberek növekvő számban nem férnek hozzá a befektetett, vagy akár csak betétbe helyezett pénzükhöz. 

Szingapúrban kézzel fogható a kínai (elsősorban Hong Kong-i) pénz és azok tulajdonosainak idevándorlása. Hogy Európában kemény tél lesz, az egyre valószínűbb, ha bedől Kína is, akkor az nem csak kemény, hanem hosszú tél is lesz....


 


Comments

Popular posts from this blog

Momentum és amúgy az ellenzék

Abigél

Gracie Jiu-Jitsu

Ferge Zsuzsa

Vége van az online aranyéletnek