Meglepett Magyar Péter

Bevallom meglepett Magyar Péter. Messze felülmúlta a várakozásaimat. Én két dolog kapcsán tartottam tőle. 



1. Az egyik a hiszti faktor

Hogy majd a személyes sértettsége kerül előtérbe, Rogán Antal lesz a célpont miközben fut egy tiszteletkört Orbán felé, amivel azonnal a beárazza magát egy olyan szintre, ahonnan nincs út felfelé. Ide tartozik a "megélek a piacból is" és minden ami önmagát pozícionálja. 

2. A másik a középiskolai irodalomórák tananyagára épülő pátosz

Rettenetes volt az interjúiban hallgatni, ahogy hosszan idéz rongyosra idézett verseket. Ebben a műfajban, főleg ilyen hosszan jobb kevésbbé ismert, kevésbbé elcsépelt idézetekkel élni ha már az olvasottságát, irodalmi ismereteit akarja villogtatni valaki. 

A hiszti faktor, Magyar Péter személyi sértettsége egyáltalán nem került elő a rendezvényén. Idézi ugyan a kormánypropaganda róla szóló állításait, de ezek ügyesen inkább humoros vagy gúnyos demonstrációként jelentek meg, nem sértettségből. Kifejezetten jól illesztette be ezeket. 

A versek, dalok szintjén ugyan elcsépelt dalok kerültek elő, de itt is inkább azt éreztem, hogy ennek itt funckiója volt, ezen a szinten lehet megteremteni valamiféle nemzeti minimumot. Tavaszi szél vizet áraszt....

A magam részéről már az MDF időkben is, sőt a késői Kádár kor népszerű népes világában is fárasztónak tartottam ezt a lapos magyar tanár tempót, de a Fidesz olyan mélyre süllyesztette az országot, hogy az MDF nemzeti romantikájáig is emelkedni kell. 

Szóval ezektől tartottam, de egyik se következett be. Ami pedig igazán meglepett az az, hogy hibátlan rendezvényt toltak be. Már többes számot kell használnom, mert számomra a rendezvény minősége azt mutatja, hogy itt régen nem egy one-man showról van szó. Sőt most már (akár jó értelembe véve is) élek a gyanúperrel, hogy itt egy a mutatottnál jóval tudatosabb és szervezettebb, tervezettebb jelenségről van szó. 

Magyar Péter egész egyszerűen szintet ugrott. Ráadásul napokon belül. Interjúról, interjúra. 

Már azokban is feltünt, hogy hogyan élezi ki a rendezvényre, és mennyire fegyelmezetten oda tartja a puskaport. Erre a taktikus fegyelmezettségre például Márki-Zay Péter képtelen volt. Amikor feldolgozták a történetét nekem vele kapcsolatban két tanulságom maradt a bukása okait illetően: 

1. Gyurcsány életveszélyes

2. Elszabadult hajóágyuként, profi tervezés nélkül nem lehet ebben a mezőben mozogni

Orbánt 14 év után kezdjük kiismerni, hogy a ő viharos szélben is egy tervezett programot futtat végig. Méréseken alapuló kulcsszavakkal, tervezett panelekkel, amik fegyelmezetten végigfutnak egy robosztus rendszeren. A mérés gyakorlatilag 0-24-ben megy, ezért a robosztus rendszer is meglehetősen hamar korrigál. Ritka kivételektől eltekintve (ilyen a kegyelmi botrány) azonban nem esnek ki a szerepből akkor sem ha másnap az előző napi tartalom ellenkezőjét kell mondani. Mérés-kulcszó-célbajuttatás. Mint a középkori hadseregek számszeríjásszai. Mindegy, hogy 130-cal jön egy csatalovon ülő tank. Felhúz, nyilat beilleszt, cératart, lő. 

Ezt a gépezetet kell megakasztani valahol és ezt csak hasonló profi ütemérzékkel lehet. Mivel eddig csak interjúkat láttunk, ehhez képest kivinni 50 ezer embert az utcára és ott érdemi hiba nélkül tartani egy politikai színre lépő rendezvényt az erről tesz tanúbizonyságot.

És pont ebben a dramaturgiailag tervezett ütemérzékben volt az egész figyelemrméltó. Mintegy keretbe helyezve amúgy az előző interjúkat is. Hogy ilyen hamar, ilyen jól napról napra belenőtt-e ebbe, vagy már eleve ott volt ez a tudatosság (és a tervezés) azt egyelőre nem tudom eldönteni, de mindenesetre itt most egy hangszer szólalt meg. 

A zenekarnak még nincs arca. De már teljesen bizonyos, hogy ott játszanak a zenekari árokban. Az én tippem az, hogy színházi emberek segítenek Magyar Péternek, mert abszolút dramaturgiai jellegű a megközelítés és ez szerintem ez nagyon jól illeszkedik a magyar néplélekhez. Orbánnál a színészek legfeljebb alabárdosként állnak hátul a tömegben, vagy egy-egy közösségi média fotó erejéig leereszkedik a Főni. Itt is van kiállás, mögéállás (Nagy Ervin nem haknizni ment, interjúkat is adott a maga politikai álláspontjáról), de ennél többről van szó. Itt a színészek és kicsit az egész rendezvény a színházi dramaturgia szabályai szerint lett összerakva és ezzel messze meghaladták az eddig ismert ellenzék legnagyobb produkcióit is. 

De továbbmegyek. Engem teljesen váratlanul ért ez a részletes szakpolitikai felsorolás is. Egyrészt proteszt és pozícionálás jelleggel változó léptékű témákat gyűjtött csokorba és azokat emelte ki, amelyeket látványosan negligál vagy éppen megakaszt a jelenlegi kormány. Ez még nem pozitív értelemben vett program alkotás, hanem táborgyűjtés és pozícionálás, de már nagyon régóta nincsenek érdemi programok a politikában. Reszponzivitás van. De még ha proteszt jellegű is a témaválasztás, én kifejezetten bátor dolgonak tartom, hogy túllépve az egydimenziós felháborodáson egy cselekvő vízióval állt elő. Vízióval, amiben már az első munkanapjait is leírja. Láttunk már ilyet, elszámoltatás...de azokkal sem az volt a baj, hogy elhangoztak, hanem hogy nem lett belőlük semmi. 

Emlékszünk még arra, amikor Orbán Viktor a parlamentben jelentette be, hogy letartóztatták a vörös iszap katasztrófáért felelős cég vezetőit. Az amerikai sajtót is végigfutotta az a bejelentés, emlékszem a komment áradatra, miszerint ilyen a corporate amerikában szinte elképzelhetetlen, micsoda tökös fickó. Pár napon belül szabadlábon voltak a vezetők. De a pillanat már uralva volt. Egy fotó elegendő, ahogy Polt Péter felemelt kézzel jön ki az irodájából. Mindegy mi lesz utána. Már beljebb vagyunk. És a beszédben éppen egy ilyen pillanatot vázolt felt, amiben az a szép, hogy abszolút megcsinálható (megint tekintet nélkül arra, hogy milyen évekig húzódó pereskedés, alkotmánybíróságoskodás meg jogászkodás lesz ebből). 

Szóval összességében pont az ilyen apró elemek miatt nagyon meglepett Magyar Péter rendezvénye és nem tudok semmi olyat mondani, ami csalódást keltő lett volna. Figyelemre méltó első lépés volt.  

 


Comments

Popular posts from this blog

Abigél

Momentum és amúgy az ellenzék

Gracie Jiu-Jitsu

Ferge Zsuzsa

Vége van az online aranyéletnek