Magyarország az Európai Unió legkorruptabb országa - Global Corruption Index 2022

A svájci Global Risk Profile intézet által évente készített Global Corruption Index 2022-es kiadása szerint Magyarország az Európai Unió legkorruptabb országa.

A 196 országot vizsgáló elemzésben a legkevésbbé korrupt országok kerülnek előre, itt a 4 Skandináv országot és őket követően Észtországot találjuk. Magyarország a lista 71-ik helyén áll, mögötte már nincs több EU tagország Románia a 63-ik, Bulgária az 55., Horvátország a 48..

A Visegrádi 4-ekhez mérve magunkat a szlovákok a 45.-ek, a lengyelek a 35., a csehek a 32. helyen végeztek. 

Magyarországnál olyan országok bizonyultak kevésbbé korruptnak mint Ruanda, Columbia, az Egyesült Arab Emírségek, Örményország, Argentína, Dél-Afrika, Botswana, Malajzia, 

Van pár ország, ahol vagy éltem vagy sokat dolgoztam, vagy sokat hallok róluk, amelyek a puszta számoknál élőbbé teszik a listát. 

Észtországon én egyáltalán nem csodálkozom. Magam is ezerszer leírtam már, hogy az ún. észt csodának a radikális digitalizáció mellett az a titka, hogy gyökerestűl kiírtották a korrupciót. Az észt titkosszolgálatok több mint 10 évig (szinte) csak azzal voltak elfoglalva, hogy a 8 eurós áfacsalástól, a számla nélkül olcsóbb mutyin keresztül, a milliárd eurós pénzmosásig mindenra lecsaptak és lecsapnak ma is. Amikor (az azóta az országból kiebrudalt) Danske bank (Dánia egyik vezető pénzintézetéről van szó!) milliárdos nagyságú pénzmosására fényderült én azt mondtam magamnak, hogy ez nem az észt korrupciót, hanem az észt korrupció ellenes küzdelem hatékonyságát mutatja. A Danska bank lebukhatott volna a londoni city-ben is, nem ott bukott le, hanem Észtországban. Ugyanez a szigorú mérce igaz a politikusokkal szemben is, ahol egy miniszternek azért távoznia kell, mert sokgyerekes anyaként szolgálati autójával hozatja viteti a gyerekeit iskolába. Finnországban a regnáló miniszterelnököt azért elővették (amúgy jogtalanul) mert igénybe vette a beosztásához járó reggelit (azt hiszem havi 300 euróról volt szó). Finnországban ugye a jövedelmek is nyilvánosak, annyiban, hogy (pénzért ugyan) de bárki adóbevallását le lehet tölteni az internetről. Az északi országok helyezései egyáltalán nem lepnek meg engem, és, hogy hozsannázás helyett kicsit kritikus éllel közelítsem meg a dolgot, ezek úgy turkálnak egymás zsebében és olyan beteges féltékenységgel mérgetik egymást, hogy az néha már a jóízlés határát súrolja. De tény, ami tény, nagyon alacsony a korrupció szintje.

Miután Észtországból Szingapúrba költöztem hasonlóan erős antikorrupciós hangulatot találtam itt, de kicsit más a szövegkörnyezet. A szingapúri egyáltalán nem egy nyitott, demokratikus kormányzáson, nyílt adatokon alapuló társadalom, itt a korrupcióellenességnek két fő mozgatórugója van:

1. Nagyon rontja az üzleti légkört a korrupció, vagy fordítva fogalmazva nagyon bátorítja a befektetéseket és a magas hozzáadott értékű munkák idetelepülését a kiszámítható gazdasági környezet és a tisztességes vereseny.
2. Van egy kimondatlan társadalmi szerződés itt, miszerint a politikusok (nemzetközi összehasonlításban) hihetetlen pénzeket keresnek és évtizedekig ugyanazok az arcok vannak hatalmon, cserébe azonban teljesíteni kell. Itt felrobban a komment szekció, ha egy kiadós trópusi vihar után víz lepi el az utakat, mert a kormány melldöngetve építette ki a világ legfejlettebb vízelvezető, vízgyűjtő csatornarendszerét. A város kínosan ügyel arra, hogy minden pakkra működjön, mert ha nem, akkor azonnal a politikusok kerülnek elő és a nép fejeket akar. Nem választáson szoktak megbukni, hanem egy-egy botrány mentén eltüntetik őket más pozíciókba. A milliós fizetések mellett, ha korrupció árnyéke is felvetül az itt elképzelhetetlen népharagot vált ki, mert közben ugye azért 60.000 Ft a büntetés ha beleiszol az ásványvízbe a buszon. 

Malajzia az az ország, ahol az előző (azóta börtönbüntetését töltő) miniszterelnök (és felesége) a szó szoros értelmében táskában hordott el milliárdokat. Itt Szingapúrban a malájok (nem az emberek, hanem a kormányzás és a politikai kultúra) közröhej tárgya, a kínai és a maláj gondolkodás és fegyelem hát mondjuk úgy nincs egy szinten. Malajzia ezzel együtt jóval előkelőbb helyen van a listán mint Magyarország. 

Majd 10 évig dolgoztam Örményországban. Két ottani minisztérium (az egészségügyi és a szociális) közös munkacsoportját gyakorlatilag én állítottam össze, hosszú évekig, kormányokat átívelően dolgozva kormányzati tisztviselőkkel, polgármesterekkel, kórházigazgatókkal, vezető szakemberekkel és civilekkel. Nagyon sokat tanultam Örményországról és arról, ahogy ők az életüket élik és a viszonyaikat szervezik. Az, hogy Örményország majd 10 hellyel előrébb van a listán mint Magyarország az nekem nagyon sokat elmond arról, hogy mekkora a baj. 

Magyarország környékén a listán olyan országok vannak mint a most világbajnokságot rendező Katar. Meg lehet nézni a Netflix FIFA dokumentumfilmjében hogyan szerezték meg a VB rendezés jogát

Mögöttünk meg már csak olyan európai országok vannak, mint Észak-Macedónia, Szerbia, Moldova, Oroszország, Ukrajna, Beloruszia, Koszovo. 

Magyarország úgy szakad le az eddigi sereghajtó (de EU tag) Romániáról és Bulgáriáról, hogy a témában már ugyanannyi távolságra an tőlük, mint amennyire közel került a balkán és az orosz-ukrán-moldáv posztszovjet világ viszonyaihoz.   

Comments

Popular posts from this blog

Momentum és amúgy az ellenzék

Abigél

Gracie Jiu-Jitsu

Ferge Zsuzsa

Vége van az online aranyéletnek