Akkor mégis jó a rezsicsökkentés?

Nem bírom már magamban tartani, napok óta döbbenettel nézem, hogy az ellenzéki felháborodás a rezsicsökkentés megszüntetése ellen megy. 

Akkor ezek szerint teljesen rendben volt a kormány eddigi politikája? Csak most, amikor végre megszüntetik, derül ki, hogy nem azzal volt a baj, hanem, hogy nem mi csináltuk? 

Az a sok mém, kabarétréfa, stand-up jelenet, idiótázó és elemző cikkek garmadája az eltelt években az mind csak addig érvényes, amíg végül kivezetik az ingyensört és kiderül, hogy fizetni kell ennél a pénztárnál is? 

Nagyon ijesztő ez, mert ha errodálódni kezd a Fidesz népszerűsége, akkor az nem egy ébredéstől, felvilágosulástól lesz, miszerint az emberek nem veszik már be többet a hazugságokat, hanem attól mert nem hazudtak elég sokáig. 

Gyorsan ide nekünk egy mégnagyobb hazudozót, aki megmagyarázza majd, hogy a Fidesz csak képtelen a kormányzásra. Létezik olyan ügyes, értelmes, tehetséges politikai erő Magyarországon, aki biztosítani tudja, hogy "ne az emberekkel fizettessék meg" a villanyt, amit pedig ők égetnek, a vizet, amit őt locsolnak el, és a benzint, amit ők tankolnak rekordmértékben. Mert ilyen létezik. Csak nem engedik szegényeket a kormányrúdhoz. Hajtsuk el a népnyúzó, árdrágító, tolvaj Fideszt, jöjjön olyan aki biztosítani tudja számunkra a rezsicsökkentést. 



Csak erő és akarat kell hozzá, mert ez a nép már szenvedett eleget, nem lehet tőle elvárni, hogy kifizesse a villanyszámláját. Ez felháborító. 

És ha a Fidesz nem tudja hozni az ígéretét, miszerint "ne az emberekkel fizettessék meg", akkor tüntetni kell és meg kell buktatni a kormányt, mert lesz itt egy jobb kormány, ami nem csak ingyen sört, hanem akár az örök életet is elhozza nekünk. 

Nem egyéni szinten, egyenesen a nemzettudat szintjén van eltávolodva a magyar lakosság a valóság (a matematika) legalapvetőbb törvényszerűségeitől. 

Hölgyeim és Uraim. Ha a 900 forintos benzinre nem telik, akkor az ár letörésének egyetlen módja az, hogy nincs ezért az árért kereslet. Ahogy ez napjainkban már éppen történik az Egyesült Államokban. Ott csökkennek a benzinárak. Miért? Mert elkezdett csökkenni az autóhasználat (abban az országban ahol a magyar viszonyokhoz képest is jelentéktelen a közösségi közlekedés), a kínált magas árért nem volt vevő a benzinre (olajra). 2022 augusztusára "rezsicsökkentés" hiányában a benzin és gázolaj iránti kereslet a Covid legkeményebb lezárásaikor tapasztalt szint környékére csökkent. 

'U.S. demand for gasoline, jet fuel and diesel is down more than 10% compared to 2019, before the pandemic began, according to the Energy Information Administration. Gasoline stations have responded by lowering prices.' (Reuters)

Magyarul a kiemelt rész: a benzinkutak a csökkenő keresletre az árak csökkentésével reagáltak

Hány elemzést kell még írni (azt hiszem olvasni is kéne őket), a mikrofonba, a kamerába mondani, hogy az infláció egyetlen ellenszere a visszafogott fogyasztás?

Visszatérően arra a megállapításra jutok, hogy a magyar társadalomnak a barlangi ősember szintjéig kell visszamennie, ahol az összefüggés a tele gyomor és a teljesítmény között ...hát....közvetlen. 

Egész egyszerűen túl bonyolult ez a világ, távoliak a szereplők, többszintű, egyénileg átláthatatlan rendszerek vesznek körül minket, mint pl. a társadalombiztosítás vagy a handlé zsidók által idehozott kamat. 

A legalapvetőbb közgazdasági törvényszerűségek ferdülnek el, mint a fény a gravitációtól, mert hibást és messiást találni mindig sokkal könnyebb, mint pl. nyelvet tanulni. 

Amikor a németek meg a franciák arról adnak ki tájékoztató füzetet, hogy miképpen kell az égőket kitekerni, akkor azt nem jó dolgukban teszik. Az észtek, amikor gazdasági válság van (pedig korábban alacsonyabb életszinvonal volt ott, mint nálunk), akkor zokszó nélkül már többedszer megtették, hogy lemondtak a fizetésük 20%-ról. Nominálisan csökkentették a béreket és átrendezték a gazdaságot. Hogy aztán, amikor rendet raktak, akkor kétszámjegyű sebességgel nőjenek a bérek. 

Nincs más ár, mint a piaci ár. - tételmondat. Nem is bonyolítom tovább.  

Comments

Popular posts from this blog

Abigél

Momentum és amúgy az ellenzék

Gracie Jiu-Jitsu

Ferge Zsuzsa

Vége van az online aranyéletnek