Személyi segítés Szingapúrban - CareShield Life

Nagy átfogó történelmi és szakmapolitikai bejegyzéseket terveztem, de most egyszerűbbnek látom, ha a felhasználói élmény szempontjából a magam példáján keresztül mutatom be miképpen működik az élet Szingapúrban. Hogyan lehet itt orvoshoz menni, milyen módon lesz nyugdíja az embereknek, hogyan lehet lakáshoz jutni, kölcsönt felvenni, vállalkozni az országban. 

Amikor beadtam az állandó letelepedési engedély kérelmet, akkor a személyes adatok közlése mellett az itteni társadalombiztosítási rendszerbe való bejelentkezés volt az első teendő. 

Kezdjük tehát azzal.

Szingapúr európához képest egy egészen különböző számomra teljesen új élmény, ahol az angolszász (liberális) modellek öngondoskodásra épülő megoldásai a jellemzőek, de jelentősen fogja árnyalni ezt a leegyszerűsítő besorolást ha látjuk a részleteket. 

Ahhoz, hogy állandó letelepedési engedélyt kapjak Szingapúrban sok egyéb más feltétel mellett már az érkezés előtt be kellett jelentkeznem két programba:

  • CareShield Life
  • MediShield Life

Ez a bejegyzés az elsőről szól.


CareShield Life

Ez egy általános biztosítás, ami tartós fogyatékosság bekövetkezte esetén nyújt havi apanázst. (Azért nem a támogatás szót használom, mert habár az állam bizonyos mértékben hozzájárul a biztosítási díj fizetéséhez, itt az ember a saját megtakarításait, illetve a biztosítási logika mentén a rendszerbe fizetők megtakarításait kapja vissza. Amikor egy síszezonban ha valaki eltöri a lábát és fizet a biztosító, az nem támogatás, hanem egy bekövetkezett kockázat költségeinek lehívása. Pure business...)

A program tájékoztatója szerint a rendszer bevezetésére azért volt szükség mert a rohamosan idősődő szingapúri társadalomban a 65 éven felüli lakosság 50%-a valamilyen fogyatékosságban szenved és tartós ellátásra szorul. Ennek oka lehet egy hirtelen bekövetkezett változás (sztrók) vagy az idős korral nagyobb valószínűséggel előforduló krónikus megbetegedés illetve annak rosszabbodása (diabetes, demencia).

A tartós gondozást nyújtó szolgáltatások ára rendkívül magas, ezért a katasztrofális költségnövekedés megelőzése érdekében a szingapúri kormány egy külön erre a célre létrehozott biztosítási alapot hozott létre. 

A biztosítás az egyén 30 éves korától lép életbe ekkortól minden állampolgár és állandó letelepedési engedéllyel bíró lakos automatikusan biztosított. Külön szeretném megjegyezni, hogy ez akkor is érvényes, ha az érintett egyén ebben az életkorban már valamilyen tartós megbetegedésben szenved vagy fogyatékossággal él. 

A rendszer cseles módon proaktív, az embereket automatikusan beléptetik, a díjat meg az általános egészségbiztosítási számlájuk valamelyikéről vonják le amint betöltik a 30-ig életévüket vagy a rendszer egy előző verziójában vettek részt korábban. Az önkéntesség abban mutatkozik meg, hogy ki lehet lépni, de ez az ajtó csak 2023 decemberéig van nyitva. Ezt követően mindenki kötelezően tagja a biztosítási rendszernek. Ha nem tudja fizetni az évi kb. 500 dollár (mai áron kb. 140.000 Ft) díjat, akkor az állam átvállalja a költségeket. 

Hogy mit kap ezért az ember cserébe. Ha bekövetkezik valamilyen tartós gondozást igénylő fogyatékosság, akkor a biztosítottak havi kb. 600 dollár (ma áron 168.000 Ft) juttatást kapnak, amiből szolgáltatást vásárolhatnak maguknak. 

A tartós gondozás megoldására a legelterjedtebb megoldás itt, az ún. "domestic helper" (házi segítő) alkalmazása, aki rendszerint egy valamelyik környékbeli országból érkező nő. Indonézia, Fülöp-Szigetek, ez a két legjellemzőbb ország. 

Találomra kinyitottam az egyik segítőket közvetítő weboldalt és íme egy jellemző ajánlat:



29 éves fülöp-szigeteki nő, házas, két gyerekét hagyta hátra, hogy Szingapúrba jöjjön dolgozni. Beszél angolul (a Fülöp Szigetek korábban amerikai gyarmat volt, a legtöbben jól beszélnek angolul) és tagalog nyelven. Amit rá lehet bízni az a gyerekekre vigyázás, főzés, a háztartás rendben tartása (takarítás, viráglocsolás), háziállatok gondozása, nagyobb gyerekek (tinédzserek) felügyelete, bevásárlás. Tudd kínai, vegetáriánus és más ázsiai ételeket főzni, tudja kezelni a számítógépet. Szorgalmas, keményen dolgozó, őszinte, a feladatait függetlenül ellátni képes gyerekszerető embernek mutatja be magát. 

2 éves tapasztalata van, igaz a képhez képest lejebb tekerve a bemutatkozását ott már azt írja, hogy 7 hónapja van Szingapúrban. Jelen pillanatban egy olyan családnál dolgozik, ahol egy felnőtt lakik egy 10 éves gyerekkel és velük él két idős ember (71 és 72 évesek). Ez tehát valószínűleg egy egyedülálló nő háztartása, aki dolgozik, 10 éves gyerekéről és idős szüleiről egyszerre kell gondoskodnia.

A segítő mostani feladata az, hogy a gyerekről és az idősekről gondoskodjon, főzzön, vezesse a háztartást. A segítő váltani akar, ezért van fent a hirdetése.

A munkájáért havi 600 dollárt kér fizetésként és az itt jellemző módon egy saját szobát. Tehát a segítők bent laknak a családdal. Általában heti egy nap szabadnapot kapnak, az a vasárnap, akkor a város parkjai és néhány bevásárlóközpontja tele van a szabadnapos dél-kelet ázsiai segítőkkel. 

Látható a fenti leírásból tehát, hogy 600 dollár éppen elegendő egy bentlakó személyi segítő kifizetésére, bár a végleges költség ennél azért nagyobb lesz, mert aki segítőt alkalmaz annak állnia kell a segítő különféle biztosításait is és a napi étkezését. A havi költségek összességében elérhetik az 1200 dollárt is. De ezzel együtt is elmondható, hogy a biztosítás a személyi segítés költségeinek jelentős részét fedezni tudja, ami hatalmas segítség az idős embereknek és a családnak is. 

Hogy a tartós gondozás, illetve a gyerekneveléssel és háztartásvezetéssel kapcsolatos feladatok megoldásának mennyire bevett módja a bentlakó segítő alkalmazása azt jelzi, hogy 2021-ben összesen több mint 245.000 segítőnek volt munkavállalási engedélye Szingapúrban. Majd minden ötödik helyi háztartásnál lakik bentlakó segítő. Van ahol több is. 

Miközben az idősgondozás, és más tartós gondozás tekintetében a biztosítással együtt egy hasznos szolgáltatásnak tartom a segítők alkalmazását nekem mégis ellentmondásos érzéseim vannak az itt cselédsorban élő nőkkel kapcsolatban. 

Erről majd egy évvel ezelőtt csináltam egy podcast bejegyzést:

 

Comments

Popular posts from this blog

Abigél

Momentum és amúgy az ellenzék

Gracie Jiu-Jitsu

Ferge Zsuzsa

Vége van az online aranyéletnek