A Covid egyenlege. Szingapúr vs. Magyarország

Majdnem pontosan három év után, 2023 Február 13-án fog eljutni Szingapúr oda, hogy teljesen kivezeti a COVID-19-es járvánnyal kapcsolatos megszorításokat. A ma megjelent hírek szerint ez az a nap, amikortól nem kell már a tömegközlekedési eszközöken és az egészségügyi intézményekben sem maszkot hordani. 


Végigjárta a magyar sajtót, hogy egy tanulmány szerint elenyésző jelentősége van a maszk viselésének a COVID fertőzések megakadályozására, amiből a komment szekció már le is vonta a következtetést, hogy mire volt jó a hiszti és mennyi kárt okoztak a lezárások, megszorítások. 

Én a tanulmányt nem olvastam, nincs időm annak se utánamenni, hogy milyen más kutatások vannak (ugyanis egy kutatás az nem kutatás). Amit viszont egy rövid blogjegyezsés erejéig meg tudok tenni, hogy egymás mellé teszem Szingapúr és Magyarország (remélhetőleg) végleges COVID adatait.

Szingapúr - 5,7 millió lakos - 8358 ember él egy négyzetkilométeren. A világ egyik legsűrűbben lakott városállama egy apró szigeten. 

Magyarország - 10 millió lakos - 107 ember él egy négyzetkilométeren. Tehát Szingapúrhoz képest igen szellősen vagyunk, még akkor is ha leszámítjuk a helyet ugyan foglaló de gyéren lakott hegyvonulatokat, dombságokat és erdőket. Budapest népsűrűsége 3351 ember egy négyzetméterre, tehát kevesebb, mint a fele a szingapúri értéknek. 

Szingapúrban jelentékeny kínai populáció él, gazdaságilag és társadalmilag is nagyon szoros a kapcsolat kínával, a vírus megjelenése után ebben a térségben terjedt el a COVID nagyon hamar. Sokkal gyorsabban, járványügyi szempontból egy sokkal nehezebb helyzetben érte a válság Szingapúrt. 

Három év után mégis a következő mérleget látjuk:

Szingapúr - összes COVID-19 eset - 2,22 millió

Magyarország - összes COVID-19 eset - 2,19 millió

Majdnem hajszálpontosan ugyanannyi ember esett át a COVIDon mindkét helyen (pontosabban fogalmazva, majdnem ugyanannyi covidos eset volt). 

Ami viszont megdöbbentő:

Szingapúr - Covid okozta halálesetek: 1.722 fő

Magyarország - Covid okozta halálesetek: 48.677 fő

Ugyanannyi megbetegedésre, (a nagyvárosi térséget tekintve)fele akkora népsűrűségnél 28-szor annyi haláleset jutott Magyarországon. Nálunk otthon egy kisvárosnyi embert kiírtott a vírus, Szingapúrban ennek töredéke halt meg.

Megnéztem a demográfiai különbségeket:

65 éven fölöttiek aránya Szingapúrban: 17.6% 

65 éven fölöttiek aránya Magyarországon: 20.42% 

Abszolút számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy Magyarországon dupla annyi (kb. 2 millió fő) 65 évnél idősebb embert találunk, Szingapúrban ez a szám 1 millió körül alakul. Ez nagy különbség, de nem 28-szoros. 

Átoltottság:

Szingapúr: 89.8% (Szingapúrban csak a Moderna és a Pfizer vakcináit használták)

Magyarország: 63.5% (Magyarország a kínai és az orosz vakcinákat is használta)

A szingapúri COVID intézkedéseket két évvel ezelőtt, tehát a járvány kellős közepén, ebben a videóban mutattam be:




A magam meglátása szerint két tényező befolyásolta nagyon a COVID kezelésének különbségeit:

- Szingapúrban a kormány nagyon keményen és nagyon korán odalépett. Ennek részben az is oka, hogy itt azért végigsöpört egy SARS járvány is, ami Európát annak idején nem érte el. Itt 2020 márciusában már kész protokollok voltak és azokat hajtották végre következetesen. A legnagyobb különbség szerintem a tömeges tesztelésben és az egyéni nyomon követésben volt. Ennek részletei megtalálhatók a videóban. 

- A másik dimenzió azonban az emberekről és az ő hozzáállásukról szól. A szingapúri társadalom nagyon fegyelmezett, hozzá van szokva a szabályokhoz és követik is a szabályokat. A világ legtöbb részén már elfelejtették a maszkokat, a szingapúriak, akik jellemzően sokat utaznak, látták ezt mindenfelé, mégis egészen a mai napig teljes természetességgel viseli mindenki a maszkot a metrón és más járműveken. Ez a fegyelem, a kormány felé mutatott bizalom és a tudomány, tudományos gondolkodás erős támogatottsága nagyon sokat segített azon, hogy mederben sikerült tartani a járványt. 

Comments

Popular posts from this blog

Abigél

Momentum és amúgy az ellenzék

Gracie Jiu-Jitsu

Ferge Zsuzsa

Vége van az online aranyéletnek