Doodle és társai. Mi lesz ha fizetni kell majd ezekért?

Nem tudom, csak sejtem, hogy az összefüggés ott van, hogy végetért a pénzbőség a tech szektorban. Legalábbis, ami a feltörekvő startup-ok világát illeti. 

A kelleténél tovább tartott szerintem az az időszak, amikor az üzleti logikának, és a hagyományosan használt mérőeszközöknek teljesen ellentmondó módon ezeknek a feltörekvő cégeknek a jövedelmezősége szinte nem is számított. Jobb esetben a növekedés, rosszabb esetben annak ígérete, még rosszabb esetben mindenféle mérhető eredmény nélkül valami homályos jövő ígérete vonzotta a pénzt ezekbe a vállalkozásokba. 



Ez végsősoron jó volt nekünk is végfelhasználóknak. Így lett aranybánya a teljesen ingyenes Youtube, praktikus eszközöket használhattunk, mint a címadó Doodle, és a növekedés oltárán nyomott áron lehetett számos igen okos és hasznos alkalmazást, platformot használni. A mögöttük álló cégek ugyanis nem az értékesítésből, eladásokból hanem a befektetők megelőlegezett bizalmából éltek és töltötték fel évről évre bankszámláikat. Akár csillagászati összegű veszteségek mellett is, mint pl. az Uber esetében. 

A pénz, márming a befektetésre váró pénz, mindig, mint egy csorda úgy vándorol. Olajból ingatlanba, ingatlanból startupokba, ha baj van megy aranyba. 

Írtam korábban jópár csalóról, szélhámosról, akiket csak azért hívunk annak, mert lebuktak. A többiek olyanok mint a doppingon még tetten nem ért olimpikon. Sportoló. Esetünkben vállalkozó, de az is régies már, startuper. 

Ez eddig egy történet, történik valahol máshol. Én sem nagy befektetési alapokat nem mozgatok, se tech startupom nincs, ezért elvileg nem érint. 

Ahol találkozunk az a felhasználói élmény. 

Észrevettétek, hogy nem lehet ma már egy Youtube videót úgy megnézni, hogy ne lenne előtte nem egy, rögtön kettő reklám? Van olyan, ami akár 25 perc hosszú. És ha nem nyomod félre le is játsza a 25 percet. 

A minap a Doodle-n akartam egy találkozó időpontját megtesztelni a résztvevőkkel és az istennek nem tudtam a naptárukban az időpontokat bejelölni mert egy akkora baszott reklám (videó ráadásul) ugrott fel állandóan, hogy egyszerűen képtelen voltam beállítani a Doodle pollt. Át kell váltsak egy nagyobb képernyőre, ahol ki tudtam játszani a reklámokat. Illetve ott volt az opció, hogy fizessek elő a Doodle-re.

Nem tettem. Dühöngtem egy sort, hogy egy alkalmazás, ami elvileg arra van, hogy megkönnyítse az életem, elvett most fél órát, pedig három perc alatt Whatsappon (egy másik ingyenes alkalmazás) is meg lehetett volna beszélni. 

Itt van az igazi csapda. 

Ha akkurátusan végiggondolom, hogy hány hasonló eszközt használok a mindennapokban, elsősorban a munkámhoz akkor egy nagyon ijesztő, 20-30 alkalmazás/platform közötti szám jön ki. Ezek legtöbbje ingyenes vagy nagyon olcsó. Hozzájuk szoktunk. Természetesnek vesszük őket pedig hamarosan lehet mindegyikért pénz fognak kérni. 

Melyikért fizetnék? Nagyon kevésért. A Doodle-ért például biztos nem. A Twitterért sem. A Zapier-ért sem. De a ZOOM-ért fizetek, a Youtube-ért talán fizetnék ha az elérhetés fizetős lenne hirtelen. A Youtube az egy aranybánya. A Netflixért fizetek pedig majdnem minden le lehet szedni ingyen is. Egyszerűen kényelmes és olcsó. A dochub-ért hol fizetek hol nem (azzal digitálisan alá tudok írni vagy iratni documentumokat). De Adobe-ért már nem fizeték és nem is fizetnék. 

A ChatGPT-ért fizetek és nagyon várom, hogy az kinője magát. Jelenleg leginkább szövegírásra, emailek megírására használom. Olyan mint egy levélíró titkárnő. Próbáltam adatbázisok kezelésére, statisztikai elemzések készítésére is használni, de nem megbízható. Alapvető hibákat vét, és simán a szemedbe mondja (írja), hogy 7+2=10. Ezért magam számolok (számológéppel vagy statisztikai szoftverekkel, Excellel) de kész adatokat interpretálni egész jól tud. Az Excelért is fizetnék (fizetek is hisz megvettem az Office-t). 

Fizetek a Midjourney-ért bár kezdek kiszeretni belőle. Ezer km-ről meg lehet ismerni azokat a képeket, amiket AI csinált. De a lehetőség óriási. Marketing kampányokhoz, kreatív anyagokhoz használom, amikor nem akarok vacakolni szerzői jogokkal. 

Fizetek a Spotify-ért. Illetve a feleségem fizet, és ketten használjuk. Én meg ugyanerre a kaptafára a Netflixet fizetem. Fizetem a Canva-t. Az nagyon szépen kinőtte magát, minden nap használom. 

Nagyon sokat fizetek a wix-nek. Komplex oldalakért és a rajta futó funkciókért. 

Ezek általában mind kis tételek, de összeadva havit több száz dollárra jön ki. Ezért szezonálisan van egy hullámzás, amikor mindent szinte kiszórok. Olyankor kipróbálom milyen az élet nélkülük és ha kevésbbé fájdalmas mint a fizetés terhe akkor búcsút mondunk egymásnak. 

Most szinte mindegyik emeli az árait vagy olyan szolgáltatásért pénzt kér, ami korábban ingyenes volt. Kifutottak a befektetői pénzekből. Hamarosan eldől ki marad életben. 



Comments

Popular posts from this blog

Abigél

Momentum és amúgy az ellenzék

Gracie Jiu-Jitsu

Ferge Zsuzsa

Vége van az online aranyéletnek