A férj

Hát így feslik majd fel a szövet. A NER szövete. Mint ahogy ennek az  ex-miniszterasszonynak a férje most hirtelen megvilágosodik és kiismeri Rogán Antalt. 

Ez mindig igazán érdekes, kétségbeejtően gyakran visszatérő eleme a magyar történelemnek. 



Magyar Péter helyi értékét az interjúja elején tett egyik megállapítása adja:

"Soha kifele nem beszéltem.....van egy véd és dac szövetség..."

Szinte semmit nem mondott, amit ne tudna bármelyik épeszű ember, már amennyi még maradt Magyarországon. Az az ő hozzáadott értéke és az teremt számára kiemelt pozíciót, hogy ő ebből a véd és dac szövetségből beszélt ki. 

Nagyon helytálló ez a kifejezés, én a dacra helyezném a hangsúlyt mert abban van az a fajta rejtőzködés, amiben lehet tudni, hogy itt mi valami sötét dolgot csinálunk, amiből nincs kibeszélés. 

 Hát ezt járjuk azért körbe, mert egy ilyen vértelen diktatúrában éppen ekörül alakulhat a "kisnyilasok" későbbi megítélése.

Nagyon figyelmesen végighallgattam ezt az interjút (a Partizán interjúját Magyar Péterrel), még jegyzeteket is csináltam, mert annyi minden jutott eszembe. Kezdem azokkal a részekkel, amiket nekem nem sikerült eladnia, csak azért, hogy a jó maradjon a végére és az maradjon meg.

1. Nemzeti oldal, jobboldal, keresztényi oldal. - nincs ilyen. Ez matrica. Ha más nem, hát ennek a botránynak a mély szimbolumai világossá teszik ezt. Semmilyen formában nem erkölcsi válságként kezeli a kormányzat ezt a kérdést, hanem a napi hatalom és kampánytechnikai megfontolásaik mentén.

Nem a fundamentumok kérdőjeleződtek meg, hanem nincsenek fundamentumok. Aki azt hiszi, hogy vannak ("családi vonalon ide tartozom") az önáltatásban él. De nem szeretnék én itt finomkodni, mindenki önáltatásban él, aki még Miniszterelnök Úrnak szólítja ezt az embert, meg képviselő uraknak a parlament tagjait. 

Tételmondat következik: A bármiféle megtisztuláshoz csak az vezet, ha kompromisszumok nélkül képesek vagyunk kimondani, hogy ez mi. 

Magyar Bálint beszél róla talán a legvilágosabban (Maffiállam) csak ő (hát már a koránál és szakmájánál fogva is) ezt értelmiségiként, értelmiségi nyelven teszi. De nála érzem talán egyedül, hogy mégcsak nem is szitokszóként, retorikai szófordulatként, nem frusztrációból és nem kampányhévvel, hanem TÉNYSZERŰEN egy kollektív bűnszervezetnek tartja és nevezi azt a konstrukciót, ami történetesen jelen pillanatban a magyar államot, annak intézményeit és ezen keresztül a magyar társadalmat fogságban tartja (írtam róla, hogy sajnos sok tekintetben annak teljes egyetértésével). 

Namost mégha egyet is ért ezzel a magyar társadalom ("ilyen jó kormányzója nem volt még ennek az országnak!") az azon a tényen nem változtat, hogy minden ilyen kifejezés és intézmény, tisztség, és fogalom, hogy Miniszterelnök, Parlament, Képviselő, Polgármester, Jogszabály, Hivatal, Eljárásrend félrevezető, nem odavaló, hamis, nem fedi a valóságot. Ezek egyike sem létezik. Annak van beöltözve, annak szólíttatja magát, olyan kellékekkel veszi magát körbe és erre rendezte be a színházát, de sem viselkedésében, sem cselekedeteiben, se közjogi értelemben, se pedig erkölcsileg, eszmeileg nem azt csinálja. 

Ilyenformán nemzeti oldalról legfeljebb színházi kellékként lehet beszélni, de ellenzékről is, és baloldaliságról is, ezek mind egy pőre bandaháborúnak a díszletei. Olyan módon, hogy ezek a vademberek egész egyszerűen beszabadultak a színházba és most a kelléktár elemeit használva küzdenek egymással ezért egyszer Hamletet látjuk vívni, máskor Rómeó mászik az erkélyre, de ezek mellékesek, mert kellékek egy pőre verekedéshez. És ismétlem, ennek az ellenzék ugyanúgy része mint a Fidesz. Hogy ezek bementek a parlamentbe mandátumot (és fizetést meg párt támogatást) felvenni az ugyanannak a jelenetnek a része, ők is magukra kapták a kezük ugyébe kerülő kellékeket. 

Ennek tudatában értem és mondom azt, hogy teljesen fölösleges édes kisfiam itt nemzeti oldalazni, (de jóléti államozni is), ezek mindegyike mint Makó Jeruzsálemtől olyan távolságban van a mai Magyarországtól. 

2. Megélek a piacról is. - Ez inkább egy beismerő vallomás mintsem valami kiállás, bátorság. Mert ha így van, akkor sokkal súlyosabb megítélés alá esik minden, amit eddig csinált. Gulyás Marci az interjú egy pontján nagyon egyenesen a szemébe mondta, hogy évtizedekig szolgálta ezt a rendszert. Amit ő kikért magának. 

De nem csak Magyar Péter szájából hamis azt mondani, hogy megél a piacról is. Ma Magyarországon senki nem a piacból él. Magyarországon ugyanis nincs piac. 

  • A jelenlévő multik a német nyomás/igérgetés mentén letarolják az országot (és még mindig értéket hoznak, már ahhoz képest, amire az ország nélkülük képes lenne), 
  • a magyar kézben lévő 
    • vállalatok hitbizományként az uralkodótól kerültek kiosztásra. Mészáros vagy Tiborcz cégei, a média mágnás faszi, nem tudom a nevét. Ezek ráadásul vagy strómanok, vagy családtagok, vagy udvari beszállítók, tehát nagyjából az oszmán tulajdonszerkezet szintjén áll a gazdaság hazai része, minden a szultáné. 
    • Annak áldásával megtarthatták (Csányi), 
    • esetleg még nem jött el az ideje vagy eddig nem sikerült a leszámolás (Bige). 
  • A kisember, ezek valamelyikében dolgozik betagozódva az aktuális piramisok alsó szegleteibe. 
  • A kisvállalkozói szektor volumenében (pl. a foglalkoztatás mentén) ugyan jelentős (GDP-hez való hozzájárulásában már nem annyira), és a trafikosoktól lehet megkérdezni mennyire tekinthető stabilnak és biztonságosnak a tulajdonosi lét (a polgári lét egyik alapja). 
Nincs piac, leírom mégegyszer, feudális függés van, hitbizományok vannak és járadékok és jobb meg bal oldal azért nincs (több más ok mellett) mert ugyanúgy járadékvadász a baloldali színházigazgató, mint a jobboldali egyházi vezető. Kinek mikor van szezonja, ez az egyetlen különbség. De piac nincs. Ez az elosztási séma üreshalmaz Magyarországon. Úgyhogy nem élsz meg a piacról, mert olyan otthon nincs. 

És egy beszúrt megjegyzés. Pontosan emiatt nem áll a CSOK-os, nyaralós, ingatlanos magyarázkodás sem. Nincs nektek olyan pénzetek, amit a piacon szereztetek. Magyarországon nincs olyan pénz. Valakinek (esküszöm nem emlékszem kinek) az unokájaként megbízható káderként lettél már valószínűleg kitaníttatva is, aztán állásba helyezve és az utolsó májkrémes tubus amit megvettél az is a szultán kegyéből került az asztalra. Amíg nem jött a selyemzsinór. 

3. A feleségem oda dolgozni ment. A hazáért dolgozni. 

Ezt nagy kérdőjelekkel akkor hinném el, ha nem lett volna azonnal csatasorba állítva a miniszterasszony a Fidesz jogtiprásaihoz. Ráadásul, mint minden rendes bűnszervezetben, az új tagoknak itt is bizonyítani kell. Vagy bűncselekményt kell elkövetni, amit Magyarországon simán meglehet oldani úgy is, hogy a mezei polgármestereknek el van nézve, hogy saját villa épül panzió címen vagy 20 centis kilátó épül és a pénz eltűnik. Még beavatási szertartásra se kell rávenni őket, beavatódnak ők örömmel, amint lehet. A másik a Lázár Bécsben készít migráncs videót beégetés, amit Varga Judit lelkes katonakoként mintha csak egy csuklógyakorlat lenne bármikor, ugrásra azonnal hozott. Lázár is. 

Ebben a rendszerben elég hamar világosság van téve, hogy merre az arra, ez egy miniszternél sokkal alacsonyabb szinten is azonnal bekövetkezik, ahogy az interjúban el is hangzott. Amint nem akar intézményvezetőként aláírni egy túlárazott szerződést azonnal megy egy telefon. A hazáért. 

Beszédes az a jelenete az interjúnak, amikor büszkeségtől lángoló arccal meséli, hogy Gulyás tőle kérdezte meg, hogy a házzasságuk elég erős-e ahhoz, hogy a feleségéből államtitkár legyen és hazaköltözzenek. Erre ő a mai napig büszke. Ezek tényleg úgy gondolták egy működő rendszerhez csatlakoznak. Én nem tudom miért, igazságtalan sok szempontból, de én mindig úgy gondolok a Fideszre, mint a nyilas kormányra. Hogy kinek kitüntetés az, ha abba meghívnak valakit? Már az hogy felmerül, az is dehonesztáló kell legyen egy tisztességes ember számára. 

4. Mutatkozott esély, hogy egy új generáció...

Odébb van az még. Egy enyhébb verzióját éljük a Rákosi korszaknak (erre még visszatérek), a reformkommunisták, akik az én véleményem szerint is a rendszerváltás igazi végigvivői, ennél sokkal de sokkal később jöttek. Évtizedekig kellett várni arra, hogy puhuljun a rendszer annyira, hogy egy olyan intézmény mint a korabeli Pénzügykutató létrejöhessen. És egy olyan nemzetközi helyzet, amiben radikális lépések híján összeroppan az ország az adósságteherben. Ez utóbbihoz egyébként közelebb állunk, az EU-ban ha nem lesz éles szélsojobbos fordulat (nem lesz) akkor nagyon a végét járja a magyar kurucparádé. De belülről sem emberi erőforrásban, sem anyagiakban, sem a rendszer lanyhulásában nem tart ott a dolog, hogy egy érdemi mozgalom induljon. Orbán Viktor, Sztálinéhoz mérhető paranoid érzésekkel retusálja ki saját pályatársait a politikai térképről, ez még bőven az éberség kora. 

És akkor ami érthető, megérthető, elismerendő akár hatalomtechnikai akár erkölcsi szempontból.

1. Megengedhetetlen, hogy a saját embereikkel így bánjanak.

Innen jön az energia. A személyes érintettség, sértettség. Érdemes visszanézni az interjúban a fiatalember arcát, milyen torzuláson megy keresztül, amikor Rogán Antalról beszél. Nem arról van szó, hogy Orbán helyett, legfeljebb addig mer felnyúlni. A marakodásban a főnök Rogánnal veretett végig bottal a csávón és a feleségén, és a köztársasági elnökön is és ezek annak ellenére, hogy

...dolgozni jöttünk ide a hazáért.... (és a nagyobb jó érdekében mégiscsak aláírjuk azt amit először nem akartunk. A feleségem is, és én is).....

úgy lettek kirakva két napon belül, mint macskát szarni. Ahogy bárki mást kiraknak, ahogy bárki másnak nekimennek, ahogy bárki mást elintéznek és ehhez lehet akár köztársasági elnöknek is lenni. Smitt Pál óta jelent az valamit? Okoz az gondot? Azt nem értem honnan jött a védettség érzése. Von Haus aus.....

Saját magának tulajdonképpen ellentmondva, de az interjú egy másik szegletében megjegyzi, hogy szakmailag nincs mit kritizálni Rogán Antalon, rajta kívül senki nem tudná ilyen profin ellátni ezt a munkát. Most az ítéletvégrehajtói munkáról beszélünk? 

De a sértettséget értem. Megértem. El is tudom fogadni. Jó reggelt. Csak annyit tudok mondani, és ez egy üdvözlés, nem cinizmus. A saját élmény mindig a legerősebb.

Amit ez a két nő átélhetett ezekben a napokban az horror lehetett. Valószínűleg jóban vannak a volt férjével, volt sírás, kiabálás, anyázás és sírás megint. Gyomorszorongató ijedtség, kalkuálás, lehetőségek végigfutása, telefonok. Nem veszik fel, Mások meg, bár ne vették volna fel. 

2. A diákhitelközpontba kiszálló kormányzati ellenőrzési hivatal történet azért fontos, mert nagyon is sok megfélemlítő. terrorizáló eleme van az Orbán rendszernek, amik ugyan messziről úgy néznek ki, mintha a közigazgatás egyik szélén lennénk, de erről szó sincsen. A minisztériumból felemelt kezekkel távozó köztisztviselők látványa a hatalomátvételnél ugyanez volt, de civil szervezetek feldúlása, filmrendezők bevitele is ide tartozik. Ez az én mércém szerint ÁVÓs tempó. Még mindig vértelen, de már ahhoz a világhoz tartozik. 

3. Gulyás Marci nagyon jól tette fel a kérdést, hogy nem tudja elképzelni, hogy Orbán Viktor mély megrökönyödéssel csodálkozna rá arra, amit Rogán Antal propaganda (emberek levadászása) címen művel. Erre a válasz az, hogy ne legyünk álszentek, minden kormányban vannak intéző emberek. 

Amiért tisztelem, és elismerem az az, hogy képes nekimenni Tiborcz Istvánnak és azt mondja "a miniszterelnök családjában ilyenek történnek". Arról volt szó, hogy elválasztjuk a családi ügyeket az állami ügyektől. Ezzel teljesen egyértelműen nekimegy a miniszterelnöknek. 

Nagy emberek nagy hibákkal.......

Comments

Popular posts from this blog

Abigél

Momentum és amúgy az ellenzék

Gracie Jiu-Jitsu

Ferge Zsuzsa

Vége van az online aranyéletnek