Vége van az online aranyéletnek

 Írtam már erről, és lehet, hogy túlzás, de én mégis így élem meg. Egyszerűen életveszélyes lett bármit is foglalni, rendelni, és legfőképpen fizetni az interneten. 

Lehet, hogy ez csak ázsiai jelenség, vagy azon belül is kiváltképpen szingapúri. Pedig itt Kínához képest még mindig erős készpénz kultúra is van, mert akárhány kártyás, telefonos, kattintós, kütyüzős fizetési lehetőség van a kiskereskedők olcsóbbik része itt még mindig a készpénzt preferálja. (teszik zsebre és el van nézve nekik, meg a kiskereskedői kultúra amolyan nemzeti örökség errefelé). 



Kínában, legalábbis a déli és keleti fejlett részeken már egyáltalán nem használnak készpénzt. Az olyan szuperappokon keresztül mint a Tencen mindent elintéznek és évek óta nem látott a mezei kínai készpénzt. 

Valahogy itt zavarba ejtő sokasága van a fintech megoldásoknak és ezek szabadjára engedve garázdálkodnak versenyeznek egymással. Talán mert már öregszem ki a napi megújulás képességéből, vagy mert rámzuhant Ázsia a nyugis és kiszámítható Európához képest de engem kifejezetten idegesít, hogy minden boltban még nekem kell figyelnem, hogy na itt éppen az ezer lehetőség közül melyiket fogadják vagy nem fogadják el. Az a jó benne, hogy ha van mindened (Bankkártya, hitelkártya, ezek mind telefonra téve, Apple Pay, Google Pay, PayPal, GrabPay, Payway, Paylah, stb. stb. stb.) akkor ide oda tehetsz pénzeket és az egész könnyen olyan lesz, mint amikor egy régen hordott kabátban találsz egy ezrest. 

Pár évvel ezelőtt még nagyon odavoltam ezért, hogy mennyire egyszerű lett utazásokat foglalni. Repülő, szálloda, taxi, étterem, helyi közlekedés, múzeumbelépők. Európában akadálytalanul közlekedtem ezekkel, ugyanazzal az applikációval foglaltam kompot Helsinkibe mint vonatjegyet Amszterdamból Brüsszelbe. Az észt taxi appomat Budapesten ugyanúgy használtam (Bolt). 

Néhány nagyon primitív próbálkozást leszámítva én nem éreztem, nem tapasztaltam, hogy a Bolt, a Wolt, a WizzAir vagy akármelyik társaság applikációjával, weboldalával nagyon kell vigyázni. Vagy csak naív és szerencsés voltam. Mindenesetre nem tudok felidézni olyan eseményeket, amikor bajom lett volna belőle. 

És tényleg nem tudom eldönteni, hogy az eltelt pár évben világszerte gyorsult ez fel, vagy Ázsia ennyire más, de itt nagyon...úgy értem NAGYON oda kell figyelni. Annak jegyében, hogy mindent és még azt is automatizálni és gyorsítani akarnak, az űrlapokat, a kártyadatokat, a személyes információkat már másolja be kérdés nélkül. Ma családi nyaraláshoz szállást foglaltam, az automatikus beillesztés már kitakarta az űrlapot és az istennek nem tudtam elkattintani pedig rossz infot hozott fel. 

Hogy a Google szart nem ér már, mert a kukába való reklámok vannak a találatok tetején és a scam hegyek, amiknek a neve mindig csak egy betűvel tér el az igazitól. Szingapúrból akarok Phuketre repjegyet foglalni és nem értem, hogy a foglalási rendszer miért akar velem 400 angol fontot fizettetni, amikor ennek majdnem a feléből tudok foglalni szingapúri dollárban ha felmegyek a helyi fapados Air Asia honlapjára. De ők már olyan AI vezéreltek, hogy bundleban akarják nekem árulni repjegy, taxi, hotel, vacsora csak éppen amikor egyikről ugranék a másikra, akkor véletlenül áttesz egy egészen más cég foglalási oldalára. 

A lányom és a feleségem is nagyon szeret órákat állni az élelmiszeres pultok előtt, hogy melyik 20 centtel olcsóbb, vagy jár le a szavatossága később. Nekem meg a hajam hullik, hogy tejföl-tejföl és eszembe jut, hogy gyerekkoromban az volt a jó, hogy a százasban a Mátyás Király uton volt sportszelet, meg Tibi csoki. A Tibi csokinak műanyag íze volt a sportszeletnek rum, nem volt kérdés melyiket veszem. 

Itt is ez van. Néha nosztalgiával gondolok vissza életem első utazásaira, amikor bementem még ilyen helyekre, hogy utazási iroda és ők foglaltak nekem mindent, hosszúkás lapozható indigós repjegyeket adtak. Akkora hype volt ehhez képest kattintgatni a laptopon meg kicsit később a telefonon. Maga volt a jövő. De annak is lett jövője és az az, hogy 1 hivatalos oldalra 10 scam másolat jut vagy valami agyzsibbasztó átverés. 

3 órámba tellett egy hétvégi kiruccanás lefoglalása. Annyi idő alatt az utazási irodát is megjártam volna....

 

Comments

Popular posts from this blog

Momentum és amúgy az ellenzék

Abigél

Gracie Jiu-Jitsu

A magyar szellemi élet dzsentrifikációja

Veri az ördög a feleségét