A légiközlekedés vége?

 Ami a Singapore Airlines gépével történt az nem egy szerencsétlen véletlen, amire nagyon kicsi esély van és az a nagyon kicsi esély most bekövetkezett. Amiről szó van, az inkább az, hogy ez az esély folyamatosan növekszik a bolygó felmelegedésével és az időjárás szélsőségesebbé válásával.

Az most teljesen mindegy, hogy az ember tevékenysége miatt vagy a föld klímájának természetes ciklusai miatt változik, a tény az, hogy a bolygó nem ugyanaz. A levegő nem ugyanaz. 

És a levegőben repülni sem ugyanaz. 

Üzleti és lélektani tényezők fogják innentől hosszútávon alakítani ennek az egész iparágnak a jövőjét. Üzleti szempontból mindent meg fognak tenni, hogy a repülés mint ipar életben maradjon. Milliók dolgoznak a területen és ma már milliárdnyinak utaznak repülővel. Ez egy hatalmas, eddig folyamatosan növekvő terület volt. 


Forrás


A fenti ábra a légiforgalom, utasok számában kifejezett, növekedését mutatja 1980 óta, tehát 40 éve. Nagyon dinamikus növekedést mutat, amit a COVID járvány tört meg brutálisan pár évre. Az ábra tehát egyszerre mutatja azt, hogy milyen hihetetlen növekedés van ezen a területen és azt is, hogy hogyan képes az akár teljesen padlót fogni (összeomlani). 

Az iparági szakértők szerint még mindig hatalmas növekedési lehetőségek vannak, mert egyrészt a fapados légitársaságok üzleti modelljének megjelenésével jóval szélesebb rétegek számára vált elérhetővé az utazás, másrészt pedig az olyan régiók mint Kína növekedésével újabb százmilliók emelkedtek ki a szegénységből és kezdtek el olyan életet élni, ami eddig a nyugati középosztály privilégiuma volt. Bőven vannak még tartalékok Afrikában, Dél-Amerikában...

A COVID azonban azt is egész világosan megmutatta, hogy tulajdonképpen egycsapásra, egyetlen esemény (igaz az történetesen egy világjárvány) az egész iparágat úgy ahogy van a padlóra küldheti. A szó szoros értelmében.

Míg más területeken, mondjuk az irodai munkák vagy az oktatás, nem minden nehézség nélkül, de lehetett igazodni a helyzethez, a légiközlekedésnek semmiféle mozgástere nem maradt. A határokat lezárták, az emberek a lakásukat nem hagyhatták el nemhogy az országot. Nix ugribugri és az egésznek mintha elvágták volna vége van. Lehet a COVID főpróbája volt valaminek. 

Mert ugyanezt a helyzetet a klímaváltozás is elő tudja idézni. 

A szingapúri légitársaság balesetét követően az egyetlen tanács, szakértői vélemény, amit hallok, látok, olvasok, hogy be kell kapcsolni az öveket a repülés teljes időtartama alatt. A légitársaság ha jól olvastam tervezi is ezt kötelezővé tenni. 

Ennek nyilvánvalóan van értelme, a londoni gépen is valószínűleg az történt, hogy aki be volt kötve életben maradt (és halálra ijedt) a többiek, akik nem voltak bekötve, kirepültek az ülésből, nekivágódtak a felettük lévő csomagtartóknak és súlyosan megsérültek valamint szintén halálra ijedtek. Egy ember meghalt, de sajnos még sokan intenzíven vannak. 

Azért ismételgetem a halálra ijedt kifejezést, mert a légitársaságok most mindent meg fognak tenni, hogy továbbra is úgy állítsák be a repülést mint egy biztonságos közlekedési eszközt, sőt mint egy életre szóló élményt. 

A helyzet könnyen lehet, hogy nem az objektív tényeken vagy a statisztikai adatokon fog eldőlni. Azt eddig is lehetett tudni, hogy az emberek kb. 30%-a fél a repüléstől. Számukra egyáltalán nem élmény a repülővel történő utazás. Őket szokták azzal nyugtatni, hogy ha kijutott a reptérre, akkor a nehezén már túl van, mert sokkal nagyobb valószínűséggel történik egy közúti baleset mintsem lezuhanna a repülővel. 

Ez formállogikailag igaz, de az is tény, hogy ezek az emberek nem féltek a buszon, taxiban, autóban és félnek a repülőn. Szerintem a komfortérzethez, a biztonságérzethez az is hozzájárult, hogy míg 60-as évekbeli képeken kanapé szélességű ülésekről lakomaszerű vacsorákat ettek, addig mára a légiközlekedés egy csőbe préselt tömegben történik, ahol a térdedet nem tudod egyenesen tartani és bele vagy kötözve egy székbe 18-20 óráig. Fokozatosan vették vissza a teret, a szolgáltatásokat és most a hab a tortán, hogy a légiközlekedés egyik szimbóluma a Boeing az kiderült, hogy feláldozta a biztonságot a profit oltárán és a jelek szerint bérgylikosokkal löveti ki azokat a dolgozókat, akik beszélni mernek. És erre vegyünk mi repülőjegyet :)

Namost a jelenlegi helyzetben ehhez képest kéne még szigorítani.

A repülés statisztikailag még mindig biztonságos lesz, de ha elszáll a bizalom nem a matematika mentén fognak az emberek döntést hozni. Miből áll a légiforgalom? Üzleti utak, nyaralás, konferencia, migráció. 

A COVID megmutatta, hogy ezeket egycsapásra le lehet kapcsolni. Az üzleti utak és főleg a konferenciák (ha nincs más választás) online költöznek. A nyaralás meg a földre. Lesz majd olyan vasút, ami 800km/h-val megy (nem vagyunk messsze ettől Ázsiában), a fejünk fölött meg durva viharok lesznek. 

Erről a szcenárióról nemigen beszél még senki, de 2019-ben nem sokan tudtak volna elképzelni olyasmit se, ami a COVID-dal bekövetkezett. 

Ami a közeli jövőben jön, az tele lesz ilyen változásokkal......

UPDATE: Közben látom ausztrál TV csatornákon, hogy a szingapúrihoz képest egyáltalán nem olyan megengedőek és megértőek a nyilatkozatok a légitársaság irányába. A Singapore Airlines a világ legjobb légitársaságai közé tartozik és a szingapúri hírekben mindenki igyekszik leszögezni, hogy ez egy sajnálatos baleset, amit a világ legjobb légitársasága sem tud kiküszöbölni. Láthatóan tudatos és profi corporate kommunikáció megy a légitársaság közösségi média oldalain is (például a baleset híre is onnan terjedt el), de arról véleményem szerint nagyon ködös állítások vannak, hogy ki fogja kifizetni a kórházi számlákat, a fizikai és lelki sérüléseket és a keletkezett egyéb károkat. Az ausztrál hírekben azonban (angolszász országokban nagyon jellemző módon) azonnal ügyvédek nyilatkoznak, hogy itt nincs vége a történetnek. Egy ausztrál nő súlyos gerincsérüléseket szenvedett, könnyen lehet, hogy maradandó sérülései lesznek, esetleg lerokkan. Ezt nem lehet majd annyival elintézni, hogy miért nem kötött biztosítást. Külön gellert ad a történetnek, hogy éppen a napokban futott végig hatalmas fanfárokkal a helyi hírekben, hogy olyen mértékű rekord profitot ért el a Singapore Airlines, hogy a dolgozói 8 hónapnyi fizetésükkel egyenértékű prémiumot kaptak.

Comments

Popular posts from this blog

No Gender - Szingapúrban

Szomszédok

WeWork

A FIFA és barátai

Boldog Születésnapot Szingapúr