Az orosz gazdaság harmadik éve növekszik...akkor ez most hogy?

Olvasom megint az elemzésekben, hogy tavaly is egész szépen nőtt az orosz gazdaság. A 3% körüli növekedésért sok nyugati ország össze tenné a kezét. Akkor ez most hogy? Nem működnek a szankciók??

De, a szankciók működnek. Nem egy intézkedés nagyon fájt az oroszoknak. 



Azonban, mint annyi másszor, itt is megint az van, hogy van a narratíva, meg van a valóság. Egy ország gazdasága ha csak a sajtóhírek szóhasználata mentén nézzük leginkább egy a polc szélére sodrodott porcelánra hasonlít, ami azonnal le fog esni ha valaki kinyitja mondjuk az ablakot és huzat lesz. 

Ehhez képest a gazdaság (persze nem az újságírói fejekben) olyan inkább, mint egy vitorláshajó, amit nem lehetetlen, de tulajdonképpen elég nehéz felborítani. 

Gondoljunk arra, hogy Észak-Korea gazdasága sem omlott össze. Venezuelából hány éve jönnek a katasztrófális összeomlásról szóló tudósítások? Abban az apokaliptikus értelemben, ahogy az újságok szeretnek erről írni ez nem következett be. Argentína minimum 20 (ha nem több) éve éppen összeomlik. Márpedig a mi szakmánkban, mi azt mondjuk, hogy az a krízis ami évekig tart, az inkább életforma. Ha csak a szalagcímeket nézzük, akkor láttuk "összeomlani" Görögországot, a Brexit után az Egyesült Királyságot, de ha 5%-ot csökken a tőzsdeindex akkor világválság van és amúgy a COVID is kiírtott mindenkit. Szóval ezt értem a narratíva alatt. Egész egyszerűen 10-zel kell osztani mindent. Engem megmondom őszintén még az olyan események is komolyan elgondolkodtattak, hogy amikor a cián kiírtotta a Tisza teljes magyarországi vonalán a halálományt, akkor az újsághírek alapján itt valami mérgező folyóval kell együtt élnünk a következő 10 ezer évben. Ehhez képest alig pár év alatt helyreállt a folyóban az élet. Én nem mondom, hogy nem volt katasztrófa, de azt igen, hogy összeomlás nem volt.

Van ennek egy számszaki része is. A GDP például semmi más mint az egységnyi idő alatt forgó áruk és szolgáltatások pénzben kifejezett értéke. Hogy ez a forgás ágyúgolyókra megy vagy óvódaépítésre az a GDP szempontjából teljesen mindegy. Az emberek szempontjából már nem annyira, de az emberek szubjektív érzései nincsenek benne a GDP-ben. Ráadásul paradox módon ezeket az érzéseket láthatóan ugyanolyan jól lehet kezelni propagandával (hamis biztonságérzet), nemzeti érzéssel (patriótizmus), vagy akár birodalmi öntudattal. 

Számszaki része a történetnek az is, hogy a szankciót óta Oroszország egyszerűen nem publikálja a saját gazdasági adatait. Nem tudjuk hogy áll az ország külkereskedelmi egyenlege. A költségvetési kiadások titkosítottak. A 3%-os növekedés nagyjából bemondás alapú. Még a rubel valódi árfolyamát sem ismerjük csak amit hivatalosan közzétesznek és ami szerint rekord erősségű a rubel. Milyen kár, hogy mégsem akar senki rubelben kereskedni.

Pontosan ez történik Oroszországban. Szóval egyrészt vannak egy gazdaságnak alap fundamentumai és amíg a paraszt arat, amíg a piacon van mit venni és enni, addig lesz gazdaság is. Igazából nem iPad kell az embernek, hanem kenyér. Az orosz földeket meg eddig még senki nem bombázta. 

A pszichológiai részét elintézték annak az agymosásnak a 10-szeresével, amit kicsiben Magyarországról is ismerünk. Paradox módon pszichológiai értelemben a szankciók tényleg nem működtek (nem is ezen a fronton akartak hatni), mert az ilyen mögé mindig összezárnak az emberek. A kormánynak nincs is más dolga, mint a nyugatot hibáztatni az életszinvonal csökkenéséért, ami ráadásul egyáltalán nem olyan mértékű, hogy az összeomlás szóval együtt lehetne szerepeltetni egy mondatban. Elmennek ők fapados üzemmódban akármeddig. És mennyiben fapados az, hogy Ausztria helyett, most Thaiföldet özönlik el az oroszok? Én most jöttem haza (Szingapúrba haza) Phuketről. Az egy orosz sziget majdhogynem. 

Van azonban egy harmadik dimenzió is. Ahogy a víz a repedéseken, úgy keres utat magának egy beszorított gazdaság is. Az oroszokról mindent el lehet mondani, de azt, hogy hülyék lennének azt nem. Megoldották az olajuk eladását Kínának, Indiának, átálltak új piacokra. Annak ellenére, hogy a hírek arról szóltak, hogy a vezetékek nyugatra vannak beállítva, nem lesz tanker flottájuk a más irányba szállításra. De lett. Ahogy lettek új piacaik is, ahogy nem elhanyagolható a feketekereskedelem mértéke, és elég jól teljesített az orosz mezőgazdaság. Mert a napot vagy az esőt még nem érintették a szankciók. 

Az oroszok nem fognak összeomlani az ukrán háborúban. Sőt, elemzők szerint ha ukrajnát esetleg "lerendezik" vagy bármilyen feltételekkel békét kötnek, kb. 2-3 éven belül cselekvőképes hadseregük is lesz, ráadásul olyan, ami harcedzett. Ezt a német meg olasz (meg magyar) katonákról nem lehet elmondani. 

A szankciók ezzel együtt működnek. Oroszország hatalmasat veszített a saját pozíciójából mind gazdasági, mind politikai értelemben. Függősége Kínától fényévekre vetette őket vissza. Hogy nincsenek abban a helyzetben, mint korábban, a kaukázusbéli Örményország vagy akár Kazakhsztán sajátos függetlenedése is megmutatta. 

Igazi gyengeségük egy all-in helyzetben mutatkozna meg, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy egy ilyen helyzetet lehetne-e teremteni atomháború veszélye nélkül. Most én idáig nem mennék el, mert az előtte lévő lépés is eléggé vállalhatatlannak túnik a mai Európa számára. Ha az oroszok Mexikóban élnének, (tehát cseréljük most fel a két országot egy pillanatra földrajzilag), akkor az amerikaik elég hamar megmutatnák ki a Jani a térségben. Na most vissza az egész. Tegyük fel, hogy Oroszország itt van Európában..mert itt van..., és éppen errefele igyekszik. Ki a Jani a térségben? 

A szankciók akkor kezdenek azonnal érezhetőek lenni, amikor a mostani ukrán háborúhoz képest kéne mondjuk minimum ötször akkora hadsereggel megvívniuk, sokkal jobb fegyverek ellen. A Kínába és Indiába eladható olaj mennyisége véges. Nem tudja Oroszország okosban kinövekedni az all-in helyzetet. Vannak akik azt mondják már most a csúcsra járatták a hadigazdaságukat, a kormányzati kiadásaik kb. harmada egyenesen a hadseregre megy. Ezt nem tudnák megduplázni mondjuk milliók éhezése nélkül. 


Comments

Popular posts from this blog

No Gender - Szingapúrban

Szomszédok

WeWork

A FIFA és barátai

Boldog Születésnapot Szingapúr