Momentum és amúgy az ellenzék

Messziről, egy homályos üvegen keresztül látom én a magyar ellenzéket. Élő kapcsolatom nincs velük, nem ismerek senkit, vagy legalábbis nem beszélgetek senkivel mostanában (úgy értem az eltelt 10 évben), aki bármelyik formációnak (MSZP-től a Kutyapártig) tagja lenne, de még olyat se tudok említeni, hogy bármelyik magyar ismerősöm azzal jött volna hozzám, hogy nekem bármilyen élményéről, találkozásáról beszámolt volna az ellenzékkel. 


Ez nagyon fontos szerintem...azt a küszöbértéket nem érik el, hogy a valóság egy személyesen megerősített szeletében bejöjjenek valamelyik ajtón. A kormánypárt plakátjain (én külföldről ezeket sem látom, csak amikor az ellenzéki média hírt ad róluk) és ugyanennek a médiának a tudósításain, vagy Partizán típusú csatornák interjúin átjön valami. Ilyeneket nézve írtam néha Gyurcsányról.

Kivételt jelentettek a választások környékén felhevült remények (bennem is) és akkor engem is elvitt a Márki-Zay vonat, hogy aztán falnak rohanjon. 

Érdekes módon a Momentum sosem hozott lázba. Az olimpiát megfúró kampányuk tetszett ugyan, de mivel nem vettem részt benne (lévén nem laktam otthon, nem volt hol aláírnom az íveket) egy média hír volt csupán. Nem tudom miért, de sosem jutottak el arra a szintre nálam (reménykedésben), mint mondjuk Márki-Zay. Az olimpiás megmozdulás után úgy tűntek el a látóteremből, mint szürke szamár a ködben és aztán előálltak azzal, hogy lemennek vidékre és onnan sosem tértek vissza. Én soha egy szót nem hallottam arról, hogy mi történt velük vidéken illetve a vidékkel mi történt annak hatására, hogy a Momentum oda lement. Itt elfolyt az egész történet, mint amikor egy folyó szétszalad és kiszárad egy sivatagban mielőtt elérné a tengert. Nem lenne szabad ezzel foglalkoznom, de ki kell mondjam mert tényleg folyamatosan ez járt a fejemben. Én nem tudtam soha elmenni amellett, hogy a Fekete-Győr András mennyire hasonmása a fiatal Orbánnak. Én 1990-ben még képes voltam elmenni Tatabányán a Népházba egy Orbán Viktor kampányrendezvényre. Pedig májusi lévén éppen nem szavazhattam. Nekem ezzel a fizimiskával mégegyszer nem lehet eladni semmit. Ők ezt nem vették észre, a csávó a Partizánban dadogta ki magát a politikából végre. 

Amikor újra előkerültek akkor már a frakciózós, számolgatós, összeállós, különállós, Gyurcsány, nem Gyurcsány, polgármesteri székek és képviselői helyek, majd EU Parlamenti helyek csak őket érdeklő (és nekik tejelő) erdejében láttam őket.

Donáth Anna azt mondja a Telex interjújában: "én leginkább az Európai Parlamentben szocializálódtam politikailag". Miközben párhuzamosan dübörög a komment szekció, minden második-harmadik bejegyzés a 10 milliós brüsszeli fizetést emlegeti. Ezt a jelenséget ismerem Szingapúrból is. Akármilyen gazdagok az emberek, az ingyenélést sehol se tolerálják. Holland kollégáim (akiknek szintén van mit a tejbe aprítaniuk) ugyanazt mondják Brüsszelről és az ottani rongyrázásról, amit Donáth Anna kritikus kommentelői. Ezt nem venni észre megint alapszintű politikai vakság. Nagyon vonzó az a pénz, ami jön a politikus léttel.

Ha máskor nem, az utolsó, 2022-es választás alkalmával, az összes olyan ellenzéki aki képes volt beülni a parlamentbe, elfogadni az állást, a fizetést és a párttámogatást az azzal a lépéssel automatikusan NER-essé vált, csatlakozott és legitimálta a rendszert. Arról nem is beszélve, hogy Magyar Péter minden egyes videója annak tanúbízonysága, hogy micsoda impotens társaság az, (LMP-től a Momentumig), amelyik milliós támogatások birtokában sem volt képes akár a töredékét elérni ennek a jelenlétnek, láthatóságnak. 

Magyar Péter kiharapása az ellenzékből nem az ő sikere. Az ellenzék impotenciájának és megalkuvásának a következménye. Onnan tömegek vándorolnak át hozzá (én is símán leszavaznék inkább rá, de Márki Zayjal egyszer már megégettem magam ezért még óvatos vagyok), mert egész egyszerűen tömegvonzása van annak, hogy megnézem egy videóját és nem fáj a fejem a mandátumszámolgatásaiktól és a fájdalmas semmitmondástól. Karácsony Gergelynek még egyetlen mondata nem volt, amitől én akár a szemöldökömöt felhúztam volna. Annak a háttérben sunyin szarkavarónak az archetípusa számomra, aki beül egy főpolgármesteri székbe, hogy onnan aztán frakciózzon havonta felvéve a fizetését. Kis Péter junior. Az a jellegtelen figura, akiről csak azt lehet tudni, hogy a háttérben mindig nagyon aktívan kavar. Az MSZP az egész táncrendet végigcsinálta már 1990 és 2010 között, ezt nekem nincs kedvem mégegyszer megnézni új szereplőgárdával. 

Bármilyen kétségbeesetten próbálja ezt tagadni a Fidesz (majd meglátjuk az eredményeken az EU választások után) Magyar Péter leginkább ott üt nagyon, ahogy az egész léte azt üzeni a most elbizonytalanodó kisnyilasoknak Fideszes szavazóknak, hogy én még időben kiléptem...fussatok bolondok. Szinte látom, ahogy állnak a csatasorban, kapkodják a fejüket jobbra-balra, a szomszéd kimegy-e a Magyar Péterhez ha lejön hozzánk, mit kell most mondani, ami a jövő, ki lép még ki a sorból? Megy az igazodás, az 56-os magyarok készülnek 57 április végén a Május 1-i felvonulásra. Begyakorolt váltás ez mifelénk. 

Akármilyen fiatalok, nekem a Momentum is olyan szinten old school, hogy abszolút a régi MSZP-s időket idézi, amikor magukat valamiféle politikai establishmentnek titulálva (ez még Horn Gyulának is jobban állt) ilyen se szaga, se bűze nyilatkozatokkal elsajtótájékoztatóznak miközben könyékig túrkálnak minden kisstílú bizottsági helyért, helyi képviselőségért egymást eggrecíroztatva inkább létrehozva egy kishatalmi óvodát a Fideszes gengszterek árnyékában. 

Donáth Anna számomra egy Lendvai Ildikó junior. Ez dícséret, mert jól beszél, csak annyira hamis, hogy már nagyon nincs kedve az embernek felülni egy 1994-es lóra és majd a szakértő kormány Brüsszelből (havi 10 millióért, zúg a kommentszekció) megszakérti, szakpolitikával, a zöldliberális európai szaktémákat és miközben ők ott szocializálódnak politikailag, addig a magyar vidéken alátesznek a DK-nak, vagy az LMP-nek kifúrják, átülnek, lemondatják és azt nézhetjük hírekként, a Youtube valamelyik sarkából előkotort helyi TV felvételeken, ahogy jól odamondott az ellenzéki ellenfelének és ezzel 5-ről 4-re csökkentette ugyan az ellenzéki képviselők számát a 10 fős testületben, a sarokban meg a Fideszes helyi földesúr röhög a telefonjába a markával takarva a beszédét. Ehhez kell nekünk lehajolnunk, ha hozzájuk megyünk ellenzéki terepmunkát nézni. 

De Donáth Anna még üdítő, friss, intellektuálisan inspiráló, határozott kiállású nő, abszolút van helye és jövője a politikában. Ezt nem tudom elmondani Cseh Katalinról, akit hallgatni is fájdalmas. :(

Magyar Péter egy kiugrott Fideszes. Minden szavamat tartom róla, amit leírtam az első róla szóló bejegyzésemben. Mégis azonnal átutaltam egy összeget az egyesületének hozzájárulva a rendezvényéhez, és szavaznék rá a választáson egyetlen célért....Orbán eltüntetéséért. Hogy ezt egy kiugrott NER-es teszi...hát ez van...Orbánnak mennie kell!!

Comments

Popular posts from this blog

Abigél

Gracie Jiu-Jitsu

Az állam kivonulása a szociális ellátásból

Ferge Zsuzsa